Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turistik işletmelerde yangın alarmı verildi

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2025 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2025 00:10

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınından sonra Bursa’daki özellikle Uludağ başta olmak üzere kent merkezindeki turistik otel ve diğer eğlence tesislerinin ne kadar yangına karşı korunmalı olup olmadığına dair inceleme başlatıldı.

Kartalkaya’daki otel yangınında 78 kişinin vefat etmesi ve denetim, ihmalkarlık, adam kayırma, eksiklikleri gözden kaçırma vb. iddialarıyla eleştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı denetim için düğmeye bastı. Öncelikle, turizm belgesi, oteller ve eğlence merkezleri ile aile gazinolarında gerekli incelemeler yapılıyor. Hafta sonu ilk yapılan incelemelerde ise Bursa adına denetimsizliğin boyutlarını gözler önüne serdiği iddia edilebilecek ilginç bazı bilgiler konuşulmaya başlandı. Turizm belgeli yaklaşık 150 işletme merkezinden sadece bir tek otelin bütün önlemlerinin mevzuata uygun olduğu ortaya çıkmış.

Diğer otel ve işletmelerde ise özellikle yangın önlemlerinin istenilen düzeyde olmadığı, yangından kurtulma amaçlı olması gereken yangın merdivenlerinin ise pek çoğunun mevzuata aykırı oldukları öne sürülüyor.

Gerçekten de Bursa adına üzücü bir durum.

Bursa’da denetlenmesi gerekli sadece oteller mi var? Sorusuna da cevap aranıyor. Çünkü, pek çok mühendis, mimar ve otelcilik konusunda işletme tecrübesi olan arkadaşlarımla yaptığım görüşmelerde, bu konularla ilgili ihmalkarlıkların ve görmezden gelinip, olmayan önlemlerin kağıt üzerinde varmış gibi gösterildiğine dair yüzlerce örnekleri sıralamak mümkün.

Mesela, 5 katlı olarak verilen konut ruhsatı var iken, resmi işlemler öyle başlıyor. Mevcut durumda ise bina 7 veya 8 katlı yapılıyor. Projesine uygunluk yok. Proje uygun olarak 5 katlı yapılsa bile, otopark, sığınıklar dükkan yapılıyor. Sonrasında, belediye görevlileri yapı kullanma izni belgesini imzalamıyor. Ama, özellikle iddialara göre Nilüfer ilçesinde bu işi yaklaşık 20 yıldır ilçe belediyesi tek imza ile çözümlüyor.

Bunun neticesinde, ilçenin bazı bulvar ve ana caddelerindeki binaların bodrum katları, sığınakları vb. gibi ortak alanları Kafeterya, lokanta, restaurant benzeri işletmelere veriliyor. Birde, bahçe işgali iddiaları var. 20 metrekarelik işyeri kiralayan bir işletmeci, sığınak, ortak alanlar vb. yerleri işgal etmenin yanı sıra binanın bahçesine de el koyup mekan genişletilmesi yapılıyor.

Bu durumda, pek çok işletme, tıpkı Kartalkaya otel yangınındaki binanın alt zemininde 70 metrekarelik bölgede, dükkanda itfaiye tarafından yangın uygunluk belgesi verilmesi iddia ve benzetmesi gibi, bizim Bursa’da da aynı uygulama ile belki de yüzlerce işletme, eğlence merkezi ve otel, konaklama alanları, merkezleri yapılıp açılmış. İddialar böyle.

Ülkemizdeki denetimsizlik ve vurdum duymazlık iddialarına örnek olarak halk arasında konuşulan konular özetle şöyle;

Bizim görevimiz, halk ile kamu arasında köprü vazifesi yaparak, kamunun hizmetlerinin yanı sıra halkında beklenti ve isteklerinin kamuya duyurulması olduğuna göre, bu konuları söz derli okurlarımla paylaşmamda herhangi bir sakınca görmüyorum.

İnşallah bu kez, Kartalkaya yangını milat olurda, böylesine kanun dışı, yasa dışı, yönetmelik dışı, kitabına uydurulmuş işletmelerin yaptıkları yanına kar kalmaz.

Vatandaşlarımız ne diyorlar;

“Otele git, yanarsın. Otobüse bin kaza yapıp devrilir, ölürsün. Trene bin raydan çıkar ölürsün. Asansörü bin kabin düşer, hayata veda edersin. Sokakta, caddede yürürken, su birikintisine düşer boğulursun. Yada, elektrik kaçağına yakalanıp ölürsün.

Başına bir olay geldiğinde, sorumlu kim belli olmaz. Otel yandı, sorumlu kim diye tartışıyoruz. Valilik mi, Kaymakamlık mı? Belediyeler mi?

Özelleştirilen kamu hizmetlerini sunan, toplu taşıma, elektrik doğalgaz vb. gibi ihtiyaç maddelerinin kullanımı sırasında meydana gelen istenmeyen olaylar karşısında, sorumlu arayan vatandaş, kiminle muhatap olacağını belemiyor.

TV ekranlarında haberlerde hep saldırı, trafikte birbirleriyle kavga edip silah çeken sürücüler, aile dramları, eski eş veya kadın arkadaşını vuranları izleyip duruyoruz. “

Daha pek çok serzeniş ve acil önlem alınması istenilen konular mevcut.

Kartalkaya otel yangını da bu beklenti ve isteklerin yeniden kamuoyu önünde tartışılmasına yol açan bir olay oldu.

Eski yıllardan hatırlıyorum. Galiba 80’li yılların sonlarına doğru, Bursa merkez Setbaşı Caddesi ile Ünlü Cadde girişinin köşesinde kalan, şimdi ise sinema ve kültür merkezi gibi kullanılan binanın en alt katında o dönemdeki ismiyle (pavyon) bugünkü ismiyle (aile gazinosu) vardı. Bir gece yarısı pavyonda yangın çıktı. Bina ağır hasar aldı. Senelerce öylece iskelet ve harabe halinde kaldı. Yangında pavyonun gece bekçisi de yanarak can vermişti.

Yine Altıparmak Caddesi üzerindeki bir gazinoda gece yarısı yangın çıkmış, bereket program sonrasında yangın çıktığı için sadece bina yanıp hasar almıştı. Eğer bu yangın bir saat önce başlamış olsa idi, belki de yüzlerce kişi yanarak can vermekten kurtulamayacaklardı. Çünkü, eğlence merkezi yerin üç kat altında.

İşte, o tarihten sonra da Bursa’daki pavyonların, aile gazinolarının bodrum katlarda işletme açılmasına izin verilmeyeceği duyurulmuştu. Aradan belki de 40 yıl geldi, geçti. Hala bodrum katlarda, girişi belli, çıkışı ve acil durumlarda insanların ne yapacakları belli olmayan bir sürü eğlence mekanı, aile gazinosu ismiyle işletilen turistik eğlence merkezleri var Bursa’da. Hani, denetim yapılacak ya, bende kendimce adres göstermek istedim. Amaç, eğlence mekanlarına zarar vermek değil, insanların daha güvenilir ortamlarda eğlenmelerinin sağlanması.

Şimdi gelelim, kanunda yazan ile fiili ruhsat verilen işletmelerdeki eksik ve gediklerle ilgili neler yapılacağına?

Önce yönetmeliği incelemekte fayda var.

“Bu Yönetmelik, 9/6/1958 tarihli ve 7 bin 126 sayılı Sivil Savunma Kanununun ek 9'uncu maddesi ile 10/7/2018 tarihli ve 30 bin 474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KILAVUZU MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 22 Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 97'nci, 107'nci ve 508'inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelik kapsamındaki yapının; tamamında veya bir kısmında herhangi bir sebepten (afet, teknik arıza vb.) dolayı meydana gelebilecek yangın ve/veya patlama sonucu tahliye, müdahale/ acil müdahale ve/veya ilk yardım gerektiren olaylar bütünü acil durum olarak değerlendirilir. Bu kapsamdaki acil durumlar en kısa zamanda, yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının ve yapının türü ile birlikte (yapının ne amaçla kullanıldığı, yangının yapının hangi Anayasa Uluslararası Antlaşmalar (Temel hak ve özgürlüklere ilişkin) Kanun, OHCK Diğer Uluslararası Antlaşmalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yönetmelik Yönerge Tebliğ Cumhurbaşkanlığı Yönetmeliği Kamu Kurum ve Kuruluşları Yönetmelikleri Genelge Talimat Şekil 3.1: Normlar hiyerarşisi (Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik) BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KILAVUZU MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 23 bölümünde olduğu, yapıda hangi tür ürün, malzeme vb. bulunduğu bilgisi) itfaiyeye bildirilir.

Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam Madde 2 1. Bu Yönetmelik; a. Ülkedeki her türlü yapı, bina, tesis ile açık ve kapalı alan işletmelerinde alınacak yangın önleme ve söndürme tedbirlerini, b. Yangının ısı, duman, zehirleyici gaz, boğucu gaz ve panik sebebiyle can ve mal güvenliği bakımından yol açabileceği tehlikeleri en aza indirebilmek için yapı, bina, tesis ve işletmelerin tasarım, yapım, kullanım, bakım ve işletim esaslarını, kapsar.

2. Karada ve suda, sürekli veya geçici, resmî veya özel, yeraltı veya yerüstü inşaatı ile bunların ilâve, değişiklik ve onarımlarını içine alan sabit ve hareketli tesisler bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından yapı sayılır ve bu tesisler hakkında bu Yönetmeliğe göre işlem yapılır.

3. Türk Silahlı Kuvvetlerince kullanılan yapı, bina ve tesisler ile eğitim ve tatbikat alanlarında uygulanacak yangın önlemleri, bu Yönetmelik hükümleri de dikkate alınarak yapının özelliklerine göre Millî Savunma Bakanlığınca; nükleer tesisler ile ilgili yangın güvenlik tedbirleri Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca belirlenir.

“Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” gereği oteller, moteller ve binaların yatakhane olarak kullanılan alanlarında yangından korunmak için bazı şartlara uyulması gerekmektedir.

BYKHY 50. maddenin 1. fıkrasına göre; yatak odalarının duvarları en az 60 dakika yangına dayanıklı sertifikalı malzemelerden yapılması gerekmektedir. Ayrıca, toplam yatak sayısı 20’nin üzerinde olan veya 2 katın üzerinde olan otellerde her kat için en az 2 acil çıkış sağlanmalıdır.

Fakat, yatak sayısı 20’nin altında olan bina yüksekliği 15.5 metrenin altında olan yerler için merdivenler korunumluysa veya acil çıkışlarda basınçlandırma sistemi bulunuyorsa tek acil çıkış kullanılmasında sakınca bulunmamaktadır.

İç koridorlara açılan kapıların kesinlikle en az 30 dakika yangına karşı dayanaklı malzemeden üretilmiş olması gerekiyor. İç koridorların doğal yolla havalandırılması veya mekanik duman tahliyesi yapılması sağlanır.

BYKHY 50. maddenin 2. fıkrasına göre; bir dış koridor ile erişilen otel/motel yatak odalarının duvarları en az 60 dakika yangına dayanaklı olması gerekmektedir. Fakat, parapet üst kotu koridor bitmiş döşeme üst kotundan 1.1 m veya daha yukarda konumlandırılan yanmaz malzemeden yapılmış havalandırma boşlukları için bu şart aranmamaktadır. Dış koridora açılan kapıların kendiliğinden kapanan düzeneğe sahip olması ve en az 30 dakika yangına dayanıklı olması gerekmektedir.

BYKHY 50. maddenin 3. fıkrasına göre; otel/motel yatak odasında en uzak bir noktadan çıkış kapısına kadar ölçülen uzaklığın 15 m’yi aşmaması hâlinde, tek kaçış kapısı bulunması yeterli kabul edilir. Ancak burada aşağıda belirtilen istisnalara dikkat etmemiz gerekmektedir.

Otel yatak odasında veya süit odada en uzak bir noktadan çıkış kapısına kadar ölçülen uzaklığın 15 m’yi aşması hâlinde, birbirinden uzakta konuşlandırılmış en az 2 çıkış kapısı bulunması gerekmektedir.

Tamamı yağmurlama sistemi ile donatılmış otellerin yatak odalarında veya süit odalarında, en uzak bir noktadan kapıya kadar ölçülen uzaklığın 20 m’yi aşmaması gerekmektedir.

Kaçış uzaklığı, yatak odası veya süit odanın çıkış kapısından başlayarak bir kaçış merdivenine, dış kaçış geçidine veya dış açık alana açılan çıkış kapısına kadar olan ölçüdür. Fakat, koridor boyunca yalnızca tek yönde kaçış imkânı varsa, kaçış uzaklığı en uzaktaki yatak odası çıkış kapısından itibaren ölçülür. İki yönde kaçış sağlanabiliyor ise, kaçış uzaklığı her bir yatak odasının çıkış kapılarından ölçülmesi gerekir.

BYKHY 50. maddenin 6. fıkrasına göre; otellerin doğal veya mekanik yolla havalandırılmayan iç koridorlarında; yağmurlama sistemi bulunuyorsa 45 metre ve yağmurlama sistemi bulunmuyorsa 30 metre aralıklarla duman kesicileri ile bölümlendirilmesi gerekir. Ayrıca buralarda aşağıdaki şartlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

Duman kesicileri yangına en az 60 dakika dayanıklı olmalıdır. Bölme içinde yer alan kaçış kapılarının da yangına en az 60 dakika dayanıklı ve duman sızdırmaz nitelikte olması gerekmektedir. Duman kesicilerin, koridoru kuşatan duvar da dâhil olmak üzere, bütün kat yüksekliğince tavana veya çatı örtüsünün altına kadar devam etmesi ve ara kesitleri sıkıca kapatması gerekir.

Duman kesicileri ile oluşturulan bölmelerin her birinden bir çıkışa, kaçış merdivenine, dış kaçış geçidine veya kaçış rampasına doğrudan engelsiz erişim imkânı sağlanması gerekir.

Duman sızdırmaz kapılara (camlı kapılar hariç), alanı her bir kanat yüzey alanının en az % 25’i değerinde net görüş sağlayan cam paneller konulması gerekir.

Görüldüğü üzere, yönetmelik gayet açık ve sari. Belli konularda itfaiyeye görev verilmiş olsa bile daha çok Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığının. belediyelerin ruhsat veren kurumlar olarak sorumlu tutuldukları gayet açık.

Denetleme konusuna iş geldiğinde ise kimse “bu işte ben sorumluyum” diyemiyor. Çünkü, Bolu Kartalkaya yangını sonrasında konuşulan iddialara göre, denetim yapan ekipler gelip, çay, kahve içip, yemek yiyip, biraz da kayak yaptıktan sonra gidip rapor yazıyorlarmış. İnanılması bile güç.

Olayların Bursa özeline bakıldığında ise, vatandaşlarımız ve bizler halk olarak, sadece oteller, eğlence merkezleri, iş merkezlerinin değil, her türlü binanın yangına karşı korunması ve dayanıklılık raporlarının yeniden gözden geçirilmesini ve denetlenmesini istiyor ve bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yorumcu
İbrahim Özgünseven - 21 gün önce

Tercüman Olmuşsunuz dilek ve temennilerinize katılıyoruz Yalnız bu aile gazinosu ifadesi doğru olmamış milletimiz biliyor ki bu pavyon denilen yerlerin bizim bildiğimiz manada aile ile hiç alakası yoktur yetkililerin böyle bir uydurmayı tercih etmeleri yerel yöneticilerin dikkatini çekmemiş olması manidar

Hala akıllanmadık gibi

06.02.2025 00:12

Türkiye bir deprem ülkesi. Yapılaşmanın ve şehirleşmenin olduğu pek çok alanın altından fay hatları geçiyor ve bu fay hatları yaklaşık 10 ile 50 yıl arasında yıkıma yol açan, insanları taş yapılar, beton binalar altında ezip, yok eden 7 ve üzeri şiddetli depremlere yol açabiliyor. Bu bilinen ve kim

AHİM’de dava şampiyonuyuz

04.02.2025 00:11

İnsanca yaşamak, hak, hukuk ve adalete olan inancı taşımak. Topluma faydalı iş ve hizmetlere imza atmak. Kimsenin kimseye üstünlük sağlamadığı, insanların huzur içinde, mutlu ve mesut yaşadıkları bir ülkenin vatandaşı olmanın gururunu yaşamak. Bizim bütün istediğimiz bunlar. Her sene sonunda Avrupa

Dervişoğlu’ndan dobra sözler

03.02.2025 00:11

Dünyanın pek çok ülkesinde, pek çok siyasetçi halkla temas ederken, kendi düşüncelerini yayarken diğer yandan da halkın duymak istediklerini söyleyip, taraftar toplar kendisine. Siyasetin ana hedefi ve temel yol hattı aynen böyledir. Hani derler ya, “cemaat ne derse desin, imam bildiğini okur” diye

Kredi kooperatiflerine kısmi by pas geliyor !

31.01.2025 00:10

Son dört yıldır ülkemizdeki ekonomik düzenin sıkıntılı olması, esnafın korona dönemi dahil iş yapamaz duruma gelmesi, esnaf kredilerinin faiz oranlarının ise Halkbank tarafından tek taraflı olarak kanuna ve sözleşmelere aykırı artırılması iddialarına karşılık esnaf camiasından yükselen sesler, yeni

Bursa’da 149 turizm işletmesi kapatıldı

29.01.2025 00:10

Bolu Kartalkaya yangını hepimiz için çok iyi bir ders oldu. Çünkü, insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu, para kazanma hırsı uğruna insanların nasıl hareket ettikleri, yetkililerin ise nasıl yetkili yetkisiz olduklarına dair iddiaların hepsini yaşayarak gördük. İşittik. Olay yerine gidememiş olsak

Turistik işletmelerde yangın alarmı verildi

27.01.2025 00:10

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınından sonra Bursa’daki özellikle Uludağ başta olmak üzere kent merkezindeki turistik otel ve diğer eğlence tesislerinin ne kadar yangına karşı korunmalı olup olmadığına dair inceleme başlatıldı. Kartalkaya’daki otel yangınında 78 kişinin vefat etmesi ve d

Bir yangının külü

25.01.2025 00:10

Kim ne derse desin, insanlık adına utanç duyulabilecek bir yangın ve 78 tane insanın canlı canlı yanması, dumandan zehirlenmesi gibi etkenlerle vefat edip hayatlarını kaybettiklerine tanıklık ettik. Tarih şöyle yazacak; 21 yüzyılda, insanlar, kendi çıkarları ve daha fazla para kazanma, hatta, eş, a

Tüten dumanlar

24.01.2025 00:13

Gündem her saat başı değişiyor. Pazartesi günü Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın tutuklanmasını tartışırken, gece Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve son açıklamalara göre 78 kişinin vefat ettiği 52 kişinin de yaralandığı yangın faciasıyla sabah uyandık. Şimdi gündemde yangın var. Oysa, bir

Geliyorum diyen tehlike !

23.01.2025 00:11

Olaylara farklı pencereden bakıldığında, pek çok kişinin görmediği veya görmek isteyip de görmezden geldiği ayrıntıları görebilme imkanı var. Geçtiğimiz pazartesi günü yayınlanan köşe yazımın başlığı Bürokrasi ve iktidar idi. Yazının özeti ise koltuklarda kalabilme adına iktidardakilerle iyi geçinm

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Bursa Haber En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.