Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Banka hesapları epey kabarık

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.08.2024 17:24

Ülkemizdeki ekonomik yapı tartışılırken, bankalardaki mevduat oranlarının açıklanmasıyla, yeni bir ekonomi gündemi daha oluştu.

Bankalardaki para miktarlarına göre, ülkemizin en zengin kenti İstanbul. Bankalarda İstanbul’da yaşayan vatandaşlara ait nerede ise 7 trilyon liraya yakın para mevcut. Bursa’nın ise bankalardaki para miktarı 4.4 milyar lira olarak hesaplandı. Bursa ülkemizin en zengin 5. Kenti görünümünde.

Yüksek enflasyon karşısında tasarruflarını korumak isteyen vatandaşlar, birikimlerini farklı yatırım araçları arasında değerlendirirken, risk almak istemeyenler ise tercihlerini vadeli mevduat hesaplarından yana kullanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türkiye genelinde mevduat hesaplarıyla ilgili güncel verileri açıkladı. İşte bankalarda en yüksek mevduat hesaplarına sahip 10 şehir:

İstanbul; İstanbul, mevduat hesapları bakımından en yüksek miktara sahip il olarak öne çıkıyor. Şehirdeki toplam mevduat miktarı 6 trilyon 837 milyar 457 milyon 854 bin TL olarak belirlendi.

Ankara; Başkent Ankara, bankalarda 2 trilyon 60 milyar 520 milyon 141 bin TL’lik mevduatla ikinci sırada yer aldı.

İzmir; Ege Bölgesi'nin önde gelen şehri İzmir, 848 milyar 34 milyon 420 bin TL mevduatla üçüncü sırayı aldı.

Antalya ; Turizm cenneti Antalya, 513 milyar 842 milyon 573 bin TL ile dördüncü sırada bulunuyor.

Bursa; Marmara Bölgesi'nin önemli şehirlerinden Bursa, bankalarda 442 milyar 526 milyon 694 bin TL mevduata sahip.

Kocaeli; Kocaeli, sanayi merkezli gelişimi sürdürüyor. 319 milyar 80 milyon 233 bin TL'lik mevduatla altıncı sırada yer alıyor.

Adana; Güneydoğu'nun büyük şehirlerinden Adana, 236 milyar 144 milyon 441 bin TL mevduatla yedinci sırayı aldı.

Muğla ; Tatil beldeleriyle ünlü Muğla, bankalarda 211 milyar 376 milyon 926 bin TL mevduatla sekizinci sırada.

Konya; İç Anadolu Bölgesi'nden Konya, 210 milyar 878 milyon 525 bin TL'lik mevduatla dokuzuncu sırada bulunuyor.

Mersin; Akdeniz kıyısındaki Mersin, 209 milyar 333 milyon 536 bin TL ile onuncu sırayı elde etti.

Rakamlara bakıldığında zaten sanayi kentlerinin ve ticaretin yoğun olduğu kentlerin ilk sıraları paylaştığı gözleniyor. Ama, işin ilginç yanı bürokrat kenti olarak bilinen Ankara’nın mevduat hesapları daha öncesinde gerilerde çıkardı. Şimdi ise ülkemizin en zengin ikinci ili olarak çıkmış.

Epey ilginç bir netice.

Yaşadığımız şehir Bursa’ya geldiğimizde ise bankalardaki mevduat miktarını tekrar gözden geçirmek lazım. Bankalarda 442 milyar 526 milyon 694 bin TL mevduata sahip.

Evet, listeye bakıldığında bankalardaki para miktarı olarak Türkiye’nin en zengin beşinci kentimiz diye konuşabiliriz. Bunun ekonomik getirisi ise Bursa’nın daha çok sanayi kenti, üretim kenti olmasından kaynaklanıyor.

Çünkü, bankalarda yüksek miktarda parası olanların pek çoğu sanayici. Bu durum dikkate alındığında, ekonomik yönden Bursa iyi ve güzel görüntü veriyor. Ama, 750 bin dolayında emekli yaşayan kentimizde, çarşı Pazar fiyatları ve ailelerin ekonomik durumlarıyla ilgili çalışmalar ise epey sıkıntılı sonuçlar veriyor.

Banka kasalarının dolu olması, vatandaşlarında ceplerinin dolu olacağına anlamına gelmiyor. Çünkü, ülkemizdeki zenginlik oranı ve insanların mali kaynaklardan faydalanma ve kazanma oranları ile gerçek ülke nüfusunun tamamına yayılmasında önemli sıkıntılar var. Bankalardaki müşterilerin geneli, nüfusun yüzde 25’ine tekabül ediyor.

Her ne kadar devletten burs alan, özel burs alan öğrencilerinde bankalarda hesap açmalarının zorunlu olduğu bir dönemde bulunduğumuz için, sadece emekli maaşı alanların hesaplarının sayısı 20 milyonu buluyor.

Vadeli Mevduat, 8.915.736; Türlerine Göre. Gerçek Kişi Mevduatı, 6.367.048, kurumlar, 4.023.083 ; -Resmi, Ticari ve Diğer Kuruluşlar 2.348.333

Türkiye'de 3 yıl önce 215 milyon banka mevduat hesabı vardı. Bu rakam 2020 sonunda 273 milyona ulaştı. Burada dikkat edilmesi gereken rakam, mevduat hesaplarının sayısının çok olması değil, mevduat hesabı olanların aynı kişilerin birden çok hesaba sahip olmaları.

Bir milyon liranın üzerindeki mevduat hesaplarının sayısı 782 bin 877’ye ulaşarak bir yılda ikiye katlandı. Bunun 707 bin 138’i yurt içi yerleşiklere ait. 5,8 trilyon lira ile toplam mevduatın yüzde 69,5’ini oluşturan “1 milyon TL üzeri” mevduatın 5,4 trilyonu yurt içi yerleşiklere ait.

Evet, ülkemizin nüfusu 85 milyon. Bankalarda bir milyondan fazla parası olanların hesap sayısı yaklaşık 783 bin. Yani, nüfusumuzun milyonda birinin bile bankalarda bir milyon liranın üzerinde vadeli parası bulunmuyor.

Hesaplara ve bilançolara bu yönüyle bakıldığında, halkın kağıt üstünde zengin gözüktüğü göze çarpıyor.

Büyüklerimiz ne demişler? “Paranın ne önemi var, mühim olan insanlık!”

Bir başka büyüğümüz ise, “parayla saadet olmaz!”

Bunlara cevap veren büyüklerimiz ise, “cebinde paran yoksa, sokaktaki tuvalete bile gidemezsin!”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.