Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

71. Yılında DSİ

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2024 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2024 10:04

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), ülkedeki bütün su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesi amacıyla kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir genel müdürlük. 6200 Sayılı Kanun'la 8 Aralık1953 tarihinde kurulmuş ve 1954 yılında teşkilatlanmıştır. Daha sonra 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden düzenlenmiştir.

Köy içme suları için teknik organizasyon ve murakabeyi sağlamak ve bu iş için Bakanlık emrinde çalışacak lüzumlu bilgiye sahip elemanları yetiştirmek.

Akar sularda ıslahat yapmak ve icap edenleri seyrüsefere elverişli hale getirmek.

Bu maddede belirtilen tesislerin çalıştırma, bakım ve onarım dâhil işletmelerini

Yürütmek.

Bu maddede belirtilen işlerle ilgili olmak üzere rasat, tecrübe, istatistik, araştırma ve her türlü istikşaf işlerini yapmak; ezcümle toprağın cins ve karakterini, yetiştirilecek mahsul nevilerini ve elde edile

,ki, iktisadi deve verimlilik derecelerini tespit etmek; bu mevzularda gerekirse ilgili bakanlık ve kurum ve kuruluşlardan faydalanmak, amenajman planları hazırlamak ve bunları temin edecekleri fayda ve ele alınmalarındaki zaruretlere göre seçmek, sıralamak ve Bakanlığa teklif etmek.

Bu maddede belirtilen işlerin her türlü etüt ve projelerini yapmak veya yaptırmak.

Tesislerin yapılması hususunda her türlü mali imkânları araştırmak ve icabı halinde ortaklıklar kurulmasını Bakanlığa teklif etmek ve Cumhurbaşkanı kararı ile uzun vadeli iç ve dış istikrazlar yapmak.

Demokrat parti iktidarı döneminde kurulan DSİ'nin ikinci genel müdürü sonradan ülke siyasetine damga vuracak olan Süleyman Demirel olmuştu. Başvekil Adnan Menderes'in o dönem Demirel günümüzde "Barajlar kralı" Olarak hatırlanmaktadır.

Demirel ayrıca kuruluşundan günümüze bu görevi en uzun yapan (5 yıl) birkaç kişiden biridir.1955 yılında başladığı görevden 27 mayıs 1960 darbesinin ertesinde Temmuz 1960, da görevden ayrılmıştı.

Genel Müdürlüğün yaptığı veya devraldığı tesislerden işletmelerini bizzat deruhte etmediklerinin işletmelerini sağlamak üzere işletmeler kurmak ya doğrudan doğruya veyahut da işletmeler marifetiyle ortaklıklar teşkil etmek ve lüzumu halinde tesisleri hakiki ve hükmi şahıslara devretmek üzere Bakanlığa teklifte bulunmak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılıp kamu yararı bulunan ve Genel Müdürlüğün vazifesi ile ilgili işlere ait proje ve keşif evrakını tetkik ve tasdik etmek, inşaatın yapılmasının proje ve fenni icaplara uygunluğunu murakabe etmek ve bu işlerin etüt ve projelerini uygun gördüğü bir ücret mukabilinde yapmak veya yaptırmak.

Genel Müdürlüğün bu maddede belirtilen çalışmaları için gerekli olan garaj ve atölyeleri, makine ve malzeme ambar ve depolarını, idare binalarını, servis ve akaryakıt tesislerini, laboratuvarları, deneme istasyonlarını, işletme ve koruma emniyetlerini sağlayacak bina ve lojmanlarla telefon şebekelerini, radyo verici istasyonlarını, Genel Müdürlüğün vazifelerinin verimli yönetimine yarayacak diğer tesisleri yapmak veya yaptırmak, teçhiz etmek, kiralamak ve bakımlarını temin etmek.

Genel Müdürlüğün vazifesi içinde bulunan işlerin yapılmasına lüzumlu gayrimenkulleri kanunlarına göre geçici olarak işgal etmek veya istimlak etmek veya satın almak.

Genel Müdürlüğün çalışma konusuna giren işleri yapmaya lüzumlu malzeme, makine, teçhizat ve taşıtları seçmek, sağlamak, çalıştırmak ve icabında kira mukabili vermek ve bunlar için gerekli tamir atölyeleri ile tesisleri kurmak ve işletmek.

Kullanılmış suları tekrar kazanmak maksadıyla gerekli tesisleri yapmak veya yaptırmak.

İşletmeye açılan hidroelektrik santrallerin su kullanım hakkı anlaşmalarına uygun olarak işletilip işletilmediğini kontrol etmek, bunlarla ilgili her türlü hesap ve tahsilât işlemlerini yapmak, baraj, gölet ve kanal gibi su yüzeyleri ile rezervuar alanında azami su kotu ile işletme kotu arasında kalan yerlerde güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasına yönelik taleplerden uygun görülenleri bedeli karşılığında kiralamak.

Sınır aşan ve sınır oluşturan sular konusunda görev alanı ile ilgili çalışmalar yapmak.

Yardım mahiyetindeki uluslararası su sondajı veya diğer faaliyetler ile sulama tesislerinin işletme ve bakım hizmetlerini devralan kuruluşlar hariç, kamu kurum ve kuruluşları ile yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilere yurt içinde ve yurt dışında ücreti karşılığında eğitim, etüt, planlama, proje hazırlama, müşavirlik, laboratuvar ve kontrollük hizmeti vermek.

Su tahsislerini yapmak, yerüstü ve yeraltı sularını kalite yönünden izlemek, atıksular sebebiyle yerüstü ve yeraltı sularının kirlenmesinin tespiti hâlinde durumu ilgili bakanlığa bildirmek.

Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerini yürütmek.

Mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.

Genel Müdürlüğün merkez teşkilatı aşağıdaki hizmet birimlerinden oluşur.

Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı

Taşkın Kontrol Dairesi Başkanlığı

Sulama Dairesi Başkanlığı

Barajlar ve Hidroelektrik Santrallar Dairesi Başkanlığı

İçme suyu ve Atıksu Dairesi Başkanlığı

Emlak ve Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı

Jeoteknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı

Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı

Yeraltı suları Dairesi Başkanlığı

Makina, İmalat ve Donatım Dairesi Başkanlığı

Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi Başkanlığı

İşletme ve Bakım Dairesi Başkanlığı

Teknoloji Dairesi Başkanlığı

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

Arazi Toplulaştırması Etüt ve Projelendirme Dairesi Başkanlığı

Değerlendirme ve Destekleme Dairesi Başkanlığı

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı

Personel Dairesi Başkanlığı

Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

Teftiş Kurulu Başkanlığı

Hukuk Müşavirliği

İç Denetim Birimi Başkanlığı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.