Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elektrik Amerika’ya Duray, Fransızlar’a

Yazının Giriş Tarihi: 09.08.2024 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 18:25

Babaları rahmetli Ali Durmaz, yakın çevresinde ‘Alman Ali’ olarak tanınırdı. Türkiye'nin önde gelen makine üreticilerinden olan Durmazlar Makine’yi binbir güçlükle kurdu, başarısıyla dikkatleri üzerine çekti.

Hüseyin ve Sinan Durmaz işin başına geçtiklerinde en büyük destekçileri ablaları Fatma Durmaz Yılbirlik oldu.

Teknolojiye yatırım yaparak ihracatlarını artırdılar, vergi şampiyonları listesinde hep üst sıralarda yer aldılar.

Wikileaks belgelerinde isimleri yer aldığında pek meraklanmıştık. Savunma sanayi için CIA’nın işaretlediği fabrikalardan biri olduklarını öğrendik. Ermaksan ile birlikte ‘stratejik fabrika’ olarak kayıtlara geçtikleri, olağanüstü durumlarda ‘silah üretebilecekleri’ yönünde fişlenmişlerdi. NATO’nun envanterinde yer aldılar.

Bu konu oldukça ciddi. Hiç olmasın ama olası bir savaşta ilk vurulacak yerler olduklarını sanırım anladınız.

VAGON ÜRETTİLER

Durmazlar, metro hatlarında kullanılacak süper lüks vagonları üretmeye başladığında sevindik; Türkiye ve Bursa için bir ‘ilk’ başarıldı. Yurtiçi ve yurtdışı satışları iyi gidince bu alandaki dev firmaların projektörleri Bursa’ya çevrildi. Durmaz Ailesi turizm yatırımları da yaptı. Hilton markasını Bursa’ya getirdiler. İlk kez buradan yazıyorum; 10 yıl önce kendilerine ‘savunma sanayinde faaliyet gösteren dört ayrı fabrika’ için teklif götürdüm. O zamanlar ilgilenmediler. Katar’dan gelen bir grup Arap kökenli girişimci o fabrikaları birlikte maklube yedikleri Türkler üzerinden satın aldılar.

Bir anlamda fabrikaları ‘deve ettiler.

Toplam yatırım 30 milyon dolar kadardı.

FRANSIZLAR GELDİ

Geçtiğimiz günlerde; Durmazlar’ın bünyesindeki Duray Ulaşım Sistemleri, Fransız Alstom’a satılıverdi. Aldığımız bilgiye göre; Yılbaşından bu yana süren görüşmeler nisan ayı itibarıyla resmi hale gelmiş, Haziran ayında ise devir işlemleri tamamlanmış. Alstom’dan yapılan açıklamada ise Bursa’daki teknoloji ve ileri endüstriyel kabiliyete sahip yeni Endüstri Merkezi yatırımıyla Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinde demiryolu altyapısının güçlendirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Renault Grubu’ndan sonra bir büyük yatırımcı daha Bursa’da üretim yapmayı seçtiğine göre; artık aklımızı başımıza almamız gerekir. Gençlerimizi onların yanında çalıştıracaksak eğer meslek liselerinde bu konuya ilgi duyan öğretmen ve öğrenciler olmalı. Teknik öğretmenler yetiştirilmek üzere hemen Fransaya gitmeli ve gereken bilgi ve ekipmanla okullara dönmelidir. Gençlerimiz ‘iltica etmemek şartıyla’ firmanın diğer ülkelerdeki merkezlerinde staj yapmalıdır.

UMUT VERDİLER

Alstom Türkiye Genel Müdürü Kerem Bugay, Demiryolu çözümleri alanında 70 yılı aşkın süredir ülkemizin güvenilir bir çözüm ortağı olarak ülkemize, sektörümüze ve toplumumuza yatırım yapmaya devam ediyoruz. 2023 yılında Alstom Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi'ni faaliyete geçirerek ülkemizdeki uzun vadeli yatırım planımızı başlattık. Şimdi ise Bursa'daki yeni İleri Endüstri Merkezimiz ile Türkiye'ye yatırım yapma ve ülkemizin modern raylı sistem hedeflerine katkıda bulunma kararlılığımızı bir kez daha vurguluyoruz. Avrupa'daki büyük demiryolu projelerine hizmet verme deneyimimizle gelecekte, Bursa’daki merkezimizin faaliyetlerini ülkemizin gereksinim ve hedeflerine uyum sağlayacak şekilde genişletmeye hazırız dedi.

Merkezin Genel Müdürü Nazlı Zengin ise Bu yeni yatırım ile Türkiye’yi Alstom’un projeleri için bir komponent üretim üssü haline getirmek bizim için büyük bir gurur kaynağı. Önümüzdeki dönemde fabrikamızı kademeli olarak geliştirerek endüstriyel kapasitemizi ve işgücümüzü iki katına çıkarmayı hedefliyoruz diye konuştu.

BİR DEV GELDİ

Raylı sistem çözümleri alanında küresel bir oyuncu olan Alstom, Türkiye dahil 63 ülkede 80 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Türkiye'deki faaliyetlerine 1955 yılında, TCDD'ye yolcu lokomotiflerinin teslimatı ile başlayan Alstom; Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesi için sinyalizasyon, altyapı uzmanlığı, proje yönetimi, teklif yönetimi, mühendislik, eğitim ve satın alma faaliyetlerini İstanbul'dan yürütüyor. İstanbul Teknopark’ta da faaliyet gösteren Alstom, raylı sistem sinyalizasyonu tasarımı ve uygulaması konusunda global bir demiryolu şirketi tarafından Türkiye’de yapılan ilk yatırım.

KAPİTALİSTLER ACIMAZ

Başlıkta yazdığım gibi; Bursa, Çanakkale, Yalova ve Balıkesir’in elektrik dağıtım işi, özelleştirmelerde Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ’ye verildi. Şirket Limak Holding’e bağlıydı. İngiltere’de bir belediyenin iştiraki olan Actis, geldi ve UEDAŞ’ı aldı. Sonra da şirketi ABD’de bir firmaya devretti.

Yani siz artık ödemelerinizi Amerikalı bir firmaya yapıyorsunuz, sonra da çıkıp “Kahrolsun ABD’ diye bağırıyorsunuz. OLMUYOR!

Gözleri BUSKİ de haberiniz olsun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.