Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyal medyada benlik çatışması

Sosyal medya çağında, bireylerin kendilerini sürekli olarak başkalarına sunma eğiliminin giderek daha belirgin hale geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu gösterişçi davranışların ardında derin ve karmaşık psikolojik dinamikler olabileceği söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2024 17:22
Muhabir: ELİF ŞANLI ERTARMAN
Sosyal medyada benlik çatışması

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, özellikle sosyal medyada fenomen haline gelen ‘gösteriş yapma’ tutkusuyla ilişkili olabilecek psikolojik sorunlara değindi. Sosyal medyanın, bireylerin psikolojik sağlığı üzerindeki etkilerinin karmaşık olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Gösteriş yapma ihtiyacı, bazen bir tür kaçış mekanizması olarak da işlev görebilir. Gerçek yaşamın zorluklarından ve kişisel güvensizliklerden uzaklaşmak için bireyler, sosyal medyada idealize edilmiş bir imaj oluşturabilirler” dedi.

STRES VE TÜKENMİŞLİK

Bu tür davranışların sürekli hale gelmesi ve aşırıya kaçmasının, uzun vadede psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyaran Taşkın: “Kişinin gerçek benliği ve sosyal medya üzerindeki benliği arasındaki çatışma, stres ve tükenmişlik hissine yol açabilir. Ayrıca, sosyal medya üzerinden sürekli olarak kendini başkalarıyla kıyaslama eğilimi, depresyon ve düşük özsaygı gibi semptomları tetikleyebilir” açıklamasını yaptı.

ÖZDEĞER MESELESİ

Sosyal medyanın sağlıklı bir şekilde kullanılmasının, bireylerin psikolojik iyilik halleri için önemli olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kendini sürekli olarak gösterme ihtiyacı yerine, gerçek özdeğer ve benlik algısının güçlendirilmesi hem bireysel hem de toplumsal anlamda daha sağlıklı bir yaklaşımı temsil eder.” Bu durum ile baş edemeyen bireylerin ruh sağlığı uzmanından destek almasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Taşkın, “Bu durum kişilerin üzerindeki ilgi azaldığında, özdeğerde düşüşe ve paralelinde psikolojik hastalıklara ve intihara kadar sebebiyet verebilir. Önemle üzerinde durulması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: ELİF ŞANLI ERTARMAN

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.