Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hürriyetçi Eğitim Sen'den eğitimde durum değerlendirmesi

Hürriyetçi Eğitim Sen, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken Bursa'daki eğitime dair gelinen durumu her yönüyle konuşmak üzere Ramada Otel'de basın açıklaması düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 13:20
Kaynak: (HABER MERKEZİ)
Hürriyetçi Eğitim Sen'den eğitimde durum değerlendirmesi

Hürriyetçi Eğitim Sen Bursa 2'Nolu Şube Başkanı Selahattin Gürses eğitimin bir milletin en önemli uğraşlarından, en fazla kafa yorulan konularından biri olmakla birlikte her iktidarında en çok üzerinde çalıştığı konu olduğunu belirtti.

Gürses, "Öyle ki her yeni gelen iktidar öncelikle eğitim sistemiyle ve müfredatla ilgili çalışmalara başlar çünkü kendi zihniyetini ve düşüncesini toplum geneline en kolay eğitim yoluyla yaymaktadır. Nitekim 22 yıldır aynı iktidar ile yönetildiğimiz göz önüne alındığında tam 9 bakan eskitmiş bir Milli Eğitim Bakanlığı'ndan söz ediyoruz. Dile kolay 22 yıl gibi uzunca bir süre aynı iktidarın 9 bakan değiştirmesi akıllara bazı soru işaretlerini de getirmektedir.

Nedir bu bakanları uzun süre o koltukta tutmayan sebep diye sorarsanız her bakanın bir misyonu var, misyon tamamlandıkça yeni bakana görev verilir farklı misyonları yerine getirmesi istenir. Bu koskoca 22 yılda öğretmen atamalarından tutun da yönetici atamalarına, Fatih Projesi'nden tutun da çeşitli STK ve vakıflarla yapılan protokollere kadar iyi giden hiçbir seyin olmadığıı söyleyebilirim" dedi.

"ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNUMUZ VAR"

Okulların açıldığını ancak okul binalarının hala yetersiz olduğunu vurgulayan Gürses, "Bahçelerimiz, spor salonlarımız yetersiz. Öğretmenlerimiz bilgi ve donanım olarak yeterli ancak bu bilgiyi öğrencilerimize sunacak materyal ve donanım ne yazık ki yeterli değil. Hala yıllardır devam eden bir ücretli öğretmen sorunumuz var. Asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıyoruz ve bu şekilde kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapan ülke genelinde on binlerce ücretli öğretmen bulunuyor. Okula başlama maliyeti asgari hesaplama ile 15.000 ile 25.000 TL'yi bulmuş durumda. Okullara yeterli ödenek gönderemeyen Milli Eğitim Bakanlığı, yöneticileri velilerden kayıt parası toplatmak zorunda bırakıyor ve bu durum yasal sorunlara yol açıyor" şeklinde konuştu.

"ÇEDES'İN TEK AMACI CUMHURİYET KARŞITI FİKİRLER DAYATMAKTIR"

Gürses, öncelikle okulların temel sorunlarının çözülmesi gerektiğini açıkladı. Gürses, "Okulların ne kadrolu temizlik görevlisi ne de güvenlik görevlisi bulunuyor. İŞKUR'dan personel gönderilecek de okulların ihtiyacı karşılanacak! Böyle bir garabet sistem olamaz. Okul binası yapmakla övünüyoruz ancak öğrencilerimizi halen daha 50-55 kişilik sınıflara tıkıştırıyoruz.

Böyle bir eğitim sisteminden ne bekleyebiliriz? Daha okullarımızın temel ihtiyaçları karşılanmamış, Sayın Bakan teknolojik gelişmelerden dem vuruyor. Bazı okullar 'proje okulu' diye adlandırılırken, bir baktık konu, 'yandaşa koltuk kazandırma projesine' dönüştü. Ülke genelindeki 600'ü aşkın sözde proje okulu, özel de ise ilimizde 60'a yakın  okul maalesef aynı kaderi paylaştı. ÇEDES Projesi dediniz, milli eğitimi farklı dini cemaat, STK veya vakıflara teslim ettiniz. İmzaladığınız onlarca protokol ile eğitim sisteminin içine misyonu belli yapılanmaları musallat ettiniz. Donanımlı din dersi öğretmenlerini adeta by-pass edip bir 'manevi danışman' sevdasına düştünüz.

Pedagoji ve öğrenci psikolojisinden bihaber imam, vaiz, din görevlisi ve Kur'an kursu hocalarını, 'değerler eğitimi' adı altında okullara soktunuz. ÇEDES'in tek ve nihai amacı, çocuklarımızın temiz dimağlarına, ne yazık ki Cumhuriyet karşıtı fikirleri dayatmak oldu. Maalesef, Bursa'da da eğitim sistemi, sistemsizlikten nasibini fazlasıyla almıştır. Bu iktidar döneminde onlarca il müdürü görmüş bir il olarak Bursa, eğitimde belirlenen hedeflerin fersah fersah gerisinde kalmıştır. Bursa gerek LGS'de, gerekse üniversite sınavlarında potansiyelini bir türlü rakamlara yansıtamamıştır" dedi.

"GAZZE OLAYLARINI MÜFREDATTA SİYASETTEN DAYATILMASINI KABUL ETMİYORUZ"

Gürses, "Hali hazırda görevde olan Sayın İl Milli Eğitim Müdürü'nün kendisine ulaşabilmek neredeyse imkansızdır.

Sendika olarak görüşme talebimize dönüş dahi yapmamış, fakat yandaş STK, vakıf veya derneklere rahatlıkla zaman ayırabilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğrenci, öğretmen ve okulları ile dertlenen bir yapısı maalesef yoktur. Bursa'da yıkılan okul binalarımız söz verildiği halde yapılmamış, şu an 20'ye yakın okulumuz, öğretmensiz ve öğrencisinden mahrum bir şekilde yeni eğitim öğretim dönemini karşılamaktadır.

Milli Eğitim İl Müdürü'nün bu konuyla ilgili en ufak bir kaygısı ya da üzüntüsünün olmayışı da ayrıca çok manidar ve hazin bir durumdur. Son olarak MEB'in açıkladığı 'Çanakkale'den Gazze'ye Vatan Savunması' dersi konusuna değinmek istiyorum. Mezalimin, soykırımın en insafsızca yaşandığı yerlerden birinin adıdır Gazze. Hürriyetçi Eğitim Sen olarak Gazze'de yaşanan insanlık dramını lanetliyoruz.

Ülkemizin düşmanlardan temizlendiği 9 Eylül'de müfredatta olmayan bir konunun siyaseten dayatılmasını da asla kabul etmiyoruz. Hürriyetçi Eğitim Sendikası olarak amacımız kesinlikle bağcı dövmek değil, üzüm yemektir. Bu noktada ülkemizin geleceğini şekillendiren milli eğitim sistemimize her türlü katkıyı koymaya; yetkili olan, sorumluluk taşıyan herkesle de iletişim ve diyaloğa açık bir biçimde iş birliği yapmaya hazırız" diye belirtti.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.