Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

OTİZME MEYDAN OKUYORLAR

Özel Bursa Doruk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilisi serdar SÜTLÜDERE Bursa Haber’e konuk oldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2017 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2017 09:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
OTİZME MEYDAN OKUYORLAR

Özel Bursa Doruk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 2016 Ekim ayında Bursa Yunuseli' de faaliyete başlamıştır. Türkiye’nin ilk 'yalnızca otizmli' çocuklara hizmet veren kurumu olarak Serdar Sütlüdere ve Safa Kayabaşı tarafından açılmış ve kısa sürede yakaladığı başarı ile diğer farklı gelişen çocukların ailelerinden gelen talepler doğrultusunda bilişsel gelişim geriliği olan, zihinsel engelli öğrencilere de hizmet vermeye başlamıştır.

Serdar Bey kimdir?

Serdar SÜTLÜDERE 23 Nisan 1984 Bursa doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nden 2006 yılında mezun oldum.  2007 yılında ilk olarak Baha Cemal Zağra Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi‘nde göreve başladım. 2008 yılında görevimden askerlik görevimi yapmak üzere ayrıldım. Askerlik dönüşü Bursa’da bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde göreve başladım. 10 yıllık eğitimcilik hayatım boyunca farklı kurumlarda görev aldım. Bu süreçte oyun terapistliği eğitimlerimi tamamladım ve kariyerime oyun terapistliğimi de kattım. Genelde otizmli çocuklarla çalıştım ve 2016 yılında SF Group Yönetim Kurulu Başkanı Safa Kayabaşı ile birlikte kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezimiz olan Özel Bursa Doruk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdum. Kurucusu olduğum kurumda aynı zamanda öğretmen olarak da eğitimlere aktif şekilde katılıyorum.

2016 Şubat ayında temeli atılan kurum binasının inşaatı 6 ay gibi kısa sürede bahçe peyzajı da dahil olmak üzere tamamlanmış olup tamamen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olmak üzere tasarlanmıştır.

7 Bireysel eğitim sınıfı ve 2 grup eğitim sınıfı ile 200 öğrenciye hizmet verme kapasitesi olan kurumda şu anda yaklaşık 100 öğrenci eğitim almakta olup, büyüme hedefi Bursa'nın farklı bölgelerinde az öğrenci sayılı fakat kaliteli eğitim veren şubeler açmaktır.

Verilen eğitim öğretim hizmetlerindeki başarının yanı sıra sosyal aktivite zenginliği ile de Özel Bursa Doruk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ailelerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine bakış açısını değiştirmeyi planlıyor.

Otizmli, Atipik otizmli, Asperger Sendromlu çocukların yanı sıra bilişsel gelişim geriliği ve zihinsel engeli olan çocuklara yönelik özel tasarlanmış eğitim öğretim ortamları ile kolej tadında bir hizmet sunuyor. Aynı zamanda materyal zenginliği ve teknolojik donanımı ile de dikkat çekmeyi başarıyor.

Bireysel eğitimlerde geliştirilen beceriler 4 kişilik grup eğitimlerinde grup içi aktiviteler ile pekiştiriliyor ve özel eğitim gereksinimi olan bireylerin toplum içinde rol kazanmasını sağlıyor.

Kurum tarafından Bursa'nın her bölgesine ücretsiz servis imkanı olup, güvenli bir yolculuk için çocuk gelişimi mezunu servis hostesi eşliğinde çocukların ulaşımları sağlanıyor.

%100 DEVLET DESTEKLİ EĞİTİM - ÜCRETSİZ SERVİS İMKANI – ÜCRETSİZ SOSYAL AKTİVİTİLER

Kurumumuzda eğitim öğretim faaliyetlerinden faydalanmak isteyen Yaygın gelişimsel Bozukluk (Otizm, Atipik Otizm, Asperger) Bilişsel Gelişim Geriliği ve Zihinsel Engelli tanısı olan çocuklarımıza ayda 8 seans bireysel eğitim ve 4 seans grup eğitimi verilmekte olup, ulaşım ve sosyal aktiviteler dâhil hiçbir ücret alınmamaktadır.

OTİZMLİ ÇOCUKLAR DORUK'TA KONUŞUYOR

Özel Bursa Doruk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak öncelikli hedefimiz bireylerin varsa problem davranışlarını ortadan kaldırmak ve sonrasında iletişim becerilerini geliştirmek. Özellikle çocukların sözel iletişimlerinin geliştirilmesine yönelik yaptığımız çalışmalardaki başarımız yalnızca Bursa değil, Türkiye'nin farklı illeri hatta yurt dışında bile konuşulmaya başlanmış. Sosyal medya üzerinden bizimle iletişime geçen farklı şehir ve ülkelerdeki ailelerden bunu anlıyoruz. Ayrıca Kocaeli, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, Yalova gibi illerden eğitim için gelen ailelerimiz mevcut. Her ilde birçok özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olmasına rağmen tercih edilen kurum olmak elbette gurur verici.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin birçoğunda yıllarca aynı çalışmaları gördük. Ahşap puzzle parçalarını çıkartıp taktırmak, boncuk dizdirmek ve boyama yaptırmak dışına çıkılamamış bir anlayışla, şu anda 12 yaş üstü farklı gelişen çocuklarımızın hayatlarından büyük zaman kaybedilmiştir. Birçok çocuk hayatına problem davranışları ile devam etmek zorunda kalmış olup ya ilaca bağımlı ya da mutlak suretle bir ebeveyn desteği ile yaşamını devam ettirebilir durumdadır. Oysa doğru adımlar atılarak bu çocuklarımız da kazanılabilirdi. Belki de bizlerin tercih edilmemizdeki en büyük sebep çocukların kendilerini ifade etme ve bir birey olarak toplumda yer alabilecek temel becerileri kazandırmak konusundaki olağanüstü çabamız. Özellikle şahım adına söyleyecek olursam, çalışma yaptığım ve başlangıçta hiç konuşamayan otizmli öğrencilerimin ailelerinden duyduğum 'hocam mümkünse artık çocuğumuzu susturabilir miyiz?' gibi dönütler almak ve artık kendini ifade edebilen çocuklarımızla telefonda bile sohbet edebiliyor olmak işin en keyifli kısmı.. Ben buna 'birinin hayatına ses olmak' diyorum...

TANI KALKMAZ DİYE BİR ŞEY YOK

Son zamanlarda özellikle otizmle ilgili çocukların almış oldukları tanılarının hayat boyu devam edeceği düşüncesi yaygınlaştırılmaya çalışılıyor ve tanısı kalkan çocuklar için de hemen ‘zaten otizm değildir, yanlış tanı almıştır’ gibi bir iddia ortaya atılıyor. Oysa kendi çalışmalarımda buna defalarca kez şahit oldum. Eğer ki çalıştığım öğrencilerin büyük bir bölümü yanlış tanı almadıysa ki tam teşekküllü devlet hastanelerinde heyet önünde alıyorlar bu raporlarını ve tüm bu yanlış tanı alan öğrenciler bana denk gelmediyse, benim savunacağım tez ‘otizm tanısı kalkar’ olacaktır. Elbette bazı farklılıklar hayat boyu da devam edebilir ama hepimizin farklı özellikleri ve farklı takıntıları mevcuttur. Bireyin hayatına doğrudan etki etmeyen takıntılar ve sosyal iletişimle ilgili yıkılan o duvarlar bizlere artık tanının ortadan kalktığını gösterir. Bizzat tanısını kaldırdığım öğrencilerim mevcuttur ve dileyenlere ailelerini referans gösterebilirim.

ÖZEL EĞİTİM BİR EKİP İŞİ

Her ne kadar bireysel eğitimden faydalanan bireyin kendi öğretmenleri ailenin gözünde en iyisi olsa da, aslında perdenin arkasında çok farklı uzmanlar da var. Kurumumuzun bireyselleştirilmiş eğitim planları kurulunda her çocuğumuzun performansı değerlendirerek çok farklı alanlarda değerlendirmeler yapılmakta ve bireyin eğitim amaçları bu doğrultuda belirlenmektedir. Kurumumuzda bulunan 1 psikolog, 2 özel eğitim alan mezunu öğretmen, 2 özel eğitim uzman öğretici, 1 çocuk gelişimi ve eğitimcisi, 1 okul öncesi öğretmeni ve dil konuşma terapisti ile öğrencilerimizin performansları her ay düzenli olarak takip edilmekte olup, öğrencilerin devam ettiği örgün eğitim kurumlarındaki öğretmenleri ve velilerimiz ile işbirliği yapılmaktadır. Bu da yapılan çalışmaların genellemesi ve farklı ortamlarda gözlemlenmesi açısından önemlidir. Ayrıca öğrencilerin rutin kontrollerini yapan Çocuk Psikiyatri ve Nöroloji doktorları ile de hekimlerin müsaitlik durumlarına göre görüşmeler yapılmaktadır.

TÜRKİYE'NİN İLK OTİZMLİ İZCİ KAMPI

Hababam Sınıfının Mahmut Hoca'sının güzel bir sözü vardır serilerden birinde; ''Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur. '' Bu söz aslında bizim felsefemiz oldu. Çocuklarımızın devlet destekli eğitimlerinin yanı sıra bir de bizlerin kurum destekli aktiviteleri var. Hiçbir maddi kaygı taşımadan çocukların özgüvenlerini geliştirmek ve mutlu olmalarını sağlamak için birçok sosyal faaliyetimiz var. Aynı zamanda bu faaliyetlerle topluma  otizmli ya da zihinsel engelli çocukların neler yapabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. Birçok projede de bu anlamda başarılı olduk.

Bu projelerin en büyüğü otizmli çocuklar izci kampıydı. Yaklaşık 45 çocuğumuz ile birlikte Kestel Alaçam Köyü’nde bir gece konaklamalı Türkiye’nin ilk otizmli çocuklar izci kampını yaptık. Doruk İzcileri Timsah Obası adı ile gerçekleştirdiğimiz ve 45 otizmli çocuğumuzun yemin ederek Türkiye’nin ilk otizmli izcileri olduğu etkinliğimiz ile çocuklarımızın neler başarabileceğini göstermiş olduk. Gün boyu; yürüyüş ve etkinlikler ile gerçekleşen kampın gecesinde de ahşap dağ evi ve çadırlarda konaklayarak doğa ile baş başa eğlenceli zaman geçirdik. Daha kamp dönüşünde çocuklarımızın birçoğu ikinci kamp tarihini sormaya başladılar bile...

BURSA DORUK’TA SOSYAL AKTİVİTE BİTMEZ

Kamp örneğinde olduğu gibi çocuklarımızın topluma kazandırılması ve toplumun da özel gereksinimli bireylerle iç içe yaşamayı öğrenmesi için (ki maalesef bunu toplum olarak hala daha kazanmış değiliz) Bursa Devlet Tiyatroları ile bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde her ay düzenli olarak öğrencilerimizin tiyatro ve müzikallere ücretsiz olarak katılımını sağlıyoruz.

At çiftliği ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde çocuklarımızı düzenli olarak at binmeye götürüyoruz. Hayvanlarla etkileşimin insanları rehabilite ettiği düşüncesindeyim. Çocuklarımız da ata binerken çok keyif alıyorlar. At çiftliğindeki sosyal aktivitemizin yanı sıra kurumumuzda ördek, tavuk, civciv ve tavşanlardan oluşan küçük de bir çiftliğimiz var.

Belirli periyotlarla düzenlediğimiz sinema aktivitelerimiz, gezilerimiz, eğlencelerimiz ve özel gün kutlamalarımız da sosyal aktivitelerimizin bir parçası. 2 Nisan Otizm farkındalık gününde gerçekleştirdiğimiz ‘Gökyüzünde Farkındalık’ sloganı ile 100 adet dilek balonunu aynı anda gökyüzüne bırakarak yine Bursa’da bir ilke imza attık. İlklerin kurumu olmayı seviyoruz.

BÜYÜK BİR AİLEYİZ

Aslında klişe bir söz olarak gözükse de biz gerçekten böyle olduğumuzu düşünüyoruz. İdaremizin, eğitimcilerimizin, çalışanlarımızın aileler ile kurmuş olduğu bağ çok kuvvetli. Yaptığımız aile eğitimi çalışmaları ve veli bilgilendirmeleri ile de ailelerin eğitim süreçlerine aktif katılımlarını sağlıyoruz. Ayrıca ileler için de yaptığımız organizasyonlar mevcut. Özellikle çocuklarımızın sorumluluklarını büyük ölçüde sırtlayan annelerimizin motivasyonu bizim için çok önemli.  Annelerimiz için düzenlediğimiz kadınlar matinesi ile onlara da kendileri için fırsat yaratma ve moral depolama aktivitelerimiz oluyor. Ayrıca yılın ilk üç annesine de hiç küçümsenmeyecek ödüllerimiz oldu bu matinede. Eğitimcilerimiz tarafından çocuğu ile en yaratıcı çalışmaları düzenleyerek en aktif katılımı sağlayan annemize ailesi ile birlikte Bodrum’da 5 yıldızlı bir otelde 3 gece 4 gün tatil verdik. Önümüzdeki yıl tatil kazanmak için bütün annelerimiz şimdi birbiri ile yarışıyor.

HEDEFLERİMİZ ÇOK DAHA BÜYÜK

Farklı gelişen çocuklarımız ile ilgili hedeflerimiz aslında çok fazla ama bu yola çıkarken özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden sonraki ilk hedefimiz yine özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımıza yönelik bir ana okulu açmaktı. Sonrasında ise özel çocuklarımız için meslek edindirme kursu/okulu ve ebeveynlerini kaybeden çocuklar için bakımevi. Belki de hepsinin içinde bulunduğu büyük bir kompleks de olabilir. Bu hedeflerimizin de çok zaman alacağını zannetmiyorum. Çünkü doğru adımlar attıkça her geçen gün daha fazla başarılı olduğumuzu görüyoruz.

RESİM ALTI

4 KADROMUZ

6 İZCİ KAMPI YEMİN TÖRENİ

7 İZCİ KAMPI ÇADIRI

8 KADROMUZ 2

İLETİŞİM ve SOSYAL MEDYA BİLGİLERİ

Facebook: www.facebook.com/ozelbursadoruk

Web: www.ozelbursadoruk.com

Mail : info@ozelbursadoruk.com

Tel: 0224 248 48 77

Adres: Yunus eli mahallesi 660.sk. No. 7/B Osmangazi BURSA

HABER FOTOĞRAF ERDEM BERK

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.